SIGN OUR GUEST BOOK smi_oldboys@yahoo.com

OUR SCHOOL RALLY


Thursday, November 27, 2008

FUTSAL-The Battle of The Giants


Banner Maker



SATURDAY 6-12-2008
10pm-12am
SPORTS PLANET MENGLEMBU IPOH


Monday, November 24, 2008

Theater 2-Michaelian Ruggerboyz 2008


A video of the Michaelian Ruggerboyz from the batch of 2008.

Sunday, November 16, 2008

Memori Aku Di SMI

Haii masih ingat kenangan kelas 6 biru! Kini aku ingin menceritakan perjalanan kisah kelas A7 di Sekolah Menengah St Michael Ipoh pada tahun 1992 sehingga 1994. Usah di tanya bagaimana aku masuk kelas A7 ni yang pasti pihak sekolah yang aturkan. Seperti kenangan kelas 6 biru tak banyak perkara yang dapat di ingati namun perjalanan di kelas A7 penuh dengan kesabaran dan kecekalan untuk belajar.

Umumnya di sekolah ni mempunyai 10 kelas dan diberi nama A1 sehingga A10 untuk tingkatan 1 sehingga tingkatan 3 dan secara purata mempunyai 40 pelajar setiap kelas pada tahun-tahun tersebut. Kelas 1A7 sehingga 3A7 adalah permulaan hidup ku mengenal erti peranan seorang pelajar

Ok kelas 1A7 sehingga 3A7 tak jauh berbeza dari segi suasana dalam kelas iaitu kerusi meja kayu, papan hijau, kabinet buruk (simpan alatan mengajar), lantai simen, kipas dan papan info ( di bahagian belakang kelas). Dari segi dimensi kelas segi empat sama dan siling boleh tahan jugak le tinggi. Mana kala lokasi pulak kelas 1A7 di ground floor (senang nak ponteng), kelas 2A7 di 2nd floor (penat naik tangga) betul-betul sebelah mini gereja dan kelas 3A7 kembali di ground floor.

Antara lokasi yang menarik ialah kelas 2A7 dimana ada lorong di antara kelas dan gereja (di gunakan sekali sekala). Jadi hampir setiap hari segala aktiviti haram (pecah rahsia)di lakukan di situ seperti main bola (sampai pecah cermin pintu gereja), hisap rokok , lepak-lepak, bergaduh dan paling hampeh sekali tempat buang air kecil (2
nd floor jauh dari tandas).

Dan lorong itu juga di kongsi bersama dengan jiran sebelah kami (A8-A10) maka bertambah meriah aktiviti di lorong tersebut.
Untuk pengetahuan semua di hujung 2nd floor (selepas kelas 2A10) ni juga mempunyai sebuah asrama untuk pelajar yang jauh sebelum di pindah kan ke Asrama berpusat di Anderson. Sekarang aku tak tahu apa dah jadi dengan bilik tersebut.

Kembali semula dengan kisah kelas A7 ini dengan pengenalan guru kelas iaitu Pn Yip Seng Chong (1A7), Pn Amnah (2A7) dan Pn Noorshimah (3A7). Antara ketiga-tiga guru kelas aku ni Pn Noorshimah antara yang best sebab cantik (hihihii), lembut orang yer dan paling best sebab dia bagi perhatian kat aku dan offer aku untuk ajar BI (tapi aku tolak sebab jauh umah dia).

Haa Pn Yip pulak kami (budak A7) perasan setiap hari mesti pakai baju fesyen lain dan tak pernah kami nampak pakai baju yang sama dalam masa 2 bulan (banyak baju dia).

Pn Amnah pula aku kategori kan cikgu biasa saje kerana tiada kenangan indah yang kami dapat daripada dia kecuali cubitan maut hikmat kelapan menjadi igauan setiap kali tak buat kerja rumah.

Ada satu kes yang tak best berlaku pada Pn Noorshimah dalam kelas kami bila dia merajuk keluar kelas sambil menangis sebab ada classmate aku lawan cakap dia. Terpaksa le aku (ketua kelas masa tu) dengan classmate (lupa sapa) pergi bilik guru pujuk Pn Noorshimah (ayat power beb).

Itu antara kenangan yang tak boleh aku lupa first time aku pujuk perempuan (sekarang ayat pujuk lagi power). Cukup la sampai sini aku mengumpat pasal cikgu kelas aku takut tak berkat pulak ilmu yang diberi.

Jadi aku nak mengumpat pasal kawan-kawan kelas aku pulak. Kawan-kawan kelas aku ni pelbagai kaum, melayu, cina, india dan ada seorang bangsa baba dan nyonya dalam kelas aku. Kelas aku ni boleh dikatakan susah nak di kawal (termasuk le aku) dari segi nakal dan samseng maklum la masing –masing nak tunjuk jaguh .

Jadi pergaduhan, perselisihan paham, mencarut, mencuri, vandalisme terhadap peralatan sekolah dan macam macam lagi tak boleh di elakkan lagi bagaikan isi dengan kuku. Jadi suasana pembelajaran tu menjadi tegang sehingga boleh menjejaskan keputusan peperiksaan.

Walau bagaimanapun terdapat jugak muafakat dan aktiviti bersama kami lakukan. Antaranya adalah bersukan (tak pernah jadi jaguh) dan kawad hormat sukan tahunan (tak pernah menang pun). Itu adalah sedikit sebanyak yang dapat aku singkap kan mengenai kelas A7. Mungkin kawan-kawan yang lain sama ada di kelas yang sama atau kelas lain menambah kan lagi cerita yang ada disini untuk artikel seterusnya.

Di sini seperti biasa aku sertakan gambar-gambar kelas A7 untuk tatapan semua semoga kenangan kekal abadi.

Artikel memori kelas Sc5 tungguuuuuuuuuu……

Dari pelajar A7 ….Mohd Hafizulfika Hisham

Seated (L-R): Nafiz, Kheng Hoong, Desmond, Faizal, Hafizulfika (aku), Pn Noorshimah, Choong Jin, Harivinachen, Christopher, Yip Chow Soon, Vishnu

1st Row (L-R): Colin, M.Faisal, Syed Nasrul, Ken Cheong Yew, Mathavan, Nashrim, Mohan, Megat Razlan

2nd Row (L-R): Erman Effendi, Yee Chern Yang, Chee Kin Ghee, Karti, Woo Chee Dat, Alwin Ooi, Tan Yoong Hoi, Razali

3rd Row (L-R): Khuang Hong, Shaifuddin, Ganesh, Senthil, Hoi Chiew Kie, Imran Ahmad,

Absent: Ahmad Fairul, Cheah Shen Yean, Lim Say Piau, Loke Kar Leong, Mazrizal, Sharizal, Yaw kok Wai



Friday, November 14, 2008

Best of Luck for SPM

After almost 10 years of education in school, finally the final hurdle has come. Two years of preparation for the SPM will be translated on paper. All the efforts and struggle all these years will be tested. Good luck and all the best for SMI students who are sitting for the Sijil Pelajaran Malaysia examination and bring the glory to the school by doing well in all the subjects taken. And welcome to the world of old boys.

Monday, November 10, 2008

Belasungkawa-Cikgu Shareezah Binti Abdullah


Allahyarhamah Puan Shareezah with Hafizulfika in 1996

Ipoh
- Puan Shareezah Binti Abdullah, one of the teachers in SMI passed away today(9th November 2008 at 8.30pm) after being hospitalized at Ipoh Hospital. She died because of liver cancer. Jenazah Allahyarhamah Cikgu Shareezah will be laid to rest at Tanah Perkuburan Gurap Jalan Kuala Kangsar after the zohor prayer.

Those who wish to visit and pay their last respect can do so at her home at 725 Jalan Wayang, Buntong 30100 Ipoh Perak.

**Around 2.30 pm, jenazah Puan Shareezah was safely buried. Apart from relatives and teachers, several SMI students and old boys were seen at the Gurap Muslim Cemetery including Allahyarhamah's nephew, Imran Ahmad who is from the batch of 1996. Former Head Prefect, Ooi Liang Hin and our junior from batch 2004, George Vaithynathan were also there to give their last respect to the beloved teacher.

SMI Old Boys mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarhamah Cikgu Shareezah dan kepada mereka yang beragama Islam, marilah kita sedekahkan Al-Fatihah semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan dicucuri rahmat.

Monday, November 3, 2008

SMI Rugby: When the Old Boys Meet the Boys

SMI Rugby Team
video





"One Team, One Spirit and One Braveheart"

Kuala Kangsar
- On the 1st of November 2008, SMI Old Boys representatives went to Sekolah Menengah Teknik Kuala Kangsar to support the SMI Rugby Team. The team was in Pertandingan Ragbi Jemputan 10 Sebelah Under 16 2008 which was organized by the host team.

L-R: Cikgu Helmi, Dzran, Yusmi and Mior

Among the representatives were Mior, Dzran, Yusmi, Fazli, Jasuan, Adi and Shaun Pereira. They met with the coach Cikgu Helmi and the boys. The visit is part of the SMI Old Boys program as it is in line with our motto
" Through Sports and Culture We Unite". As we believe that the boys should be supported morally whenever they play for the name of the school in order for them to achieve success.


The Rugger Boys

After the competition at Clifford school last weekend for the under 14 category when they were the champions of Division 3, the SMI Rugby team managed to enter into the final of this competition for the Plate category after they defeat MRSM B in the semi final. In the final against the host, we were beaten 25-5.


The old boys watching and analyze the game hehe

"Semangat Membara Dari Puncak Ingin Ke Angkasa"

Keep up with the good performance boys and play Rugby with pride, honour and dignity. Rugby is a gentleman game and for the warriors.
The SMI Old Boys representatives had captured a pictures of memory with the team. After spent time several hours with the boys we then went to a hot spot in Kuala Kangsar and "pekena cendol and laksa" Not forget to mention Passemboq.:)

Mior and Fazli with the boys

Old Boys and the Boys

Saturday, November 1, 2008

Berita Terkini-Kehilangan Seorang Michaelian

Our junior, a Lower Six Student named Gobinathan A/L Suppuramaniyam from (LSS1) passed away on 31st October 2008.

He met with an accident while on his way to school today morning. He was hit by a cement lorry and ran over his head.

His funeral will be held on 1-11-2008 at around 10.00am. His body will be cremated in Bercham. His house address is 58, Hala Klebang Restu 13, Medan Klebang Restu, 31200 Chemor.

SMI Old Boys mengucapkan takziah kepada keluarga adik kita from SMI, Gobinathan A/L Suppuramaniyam. May his soul rest in peace.